Kennismaking Maskertheater Roden

Kunstencentrum K38 in Roden biedt een unieke mogelijkheid om kennis te maken met het fenomeen maskertheater. Je krijgt dan les van een echte meester/specialist op het gebied van maskers met een jarenlang ervaring op een hoog en professioneel niveau, Frans Krom.  Hij neemt je op speelse wijze mee in het eigen karakter van het maskerspel. Je leert je bewegingen uit vergroten. Je leert te doen in plaats van te denken aan uw tekst of beweging. En bovenal ben je die dag met veel plezier aan de slag met de veelzijdigheid van het gebruik van maskers die Frans Krom zelf heeft ontworpen en vervaardigd,zie foto. (Foto Frans van Hal)
Kosten en verdere informatie:

Datum: zaterdag 14 maart van 10.00 tot 16.00 uur. De workshop wordt gegeven in het Kunstencentrum K38, Kanaalstraat 38 te Roden (ingang aan het Schoollaantje). Inloop vanaf 9.30 uur. Kosten: € 45 per persoon. Kan ter plekke worden betaald (geen pin). Inbegrepen koffie en thee. Een lunchpakketje moet je zelf meenemen.
Je kunt je per email aanmelden bij Wim de Nobel, wdenobel@ziggo.nl. Ook als je vragen hebt kun je contact met hem opnemen.

Workshop hoe maak je een Masker

Datum: zondag 17 maart 2019
Tijd: 11.00 tot 15.00 uur
Kosten 50 euro
Plaats: Galerie Terpentijn, oude velddijk 1, Peize

Het maken van een masker is een tijdrovend proces. Naast de voor in de kunst zo belangrijke ontwerpfase heeft het door het ambachtelijk karakter een tijdrovende uitvoeringsfase in vele stappen.

Maar wat is een masker eigenlijk? Hoe ontwerp je een masker? Waar haal je je ideeën vandaan? En als je dit duidelijk hebt hoe geef je dit dan vorm in een masker?

In de ontwerpfase zoeken we met hulp van schetsen, vragen, beelden, boetseren en mijn expertise naar het karakter van een masker. Door te spelen met de stand van de ogen, grote van de neus, vorming van de mond geef je in klei het masker zijn uiteindelijke expressie.

In de volgende fase leert u het masker via een ambachtelijk procedure af te maken. Het kleimodel wordt in gips afgegoten, deze gipsen afdruk is een mal die met nat papier wordt ingeplakt. Als het masker droog is wordt het uit de mal gehaald en verder afgewerkt met plamuur. Als laatste is de kleuring van het masker.

In deze workshop ontbreekt de tijd om een geheel eigen masker te maken maar u leert wel het gehele proces van een masker maken zodat u na de workshop in staat bent om een masker te maken.

Maskervoorstelling: Revolutie in de Winter

Frans speelt een maskermonoloog op het Vuurol festival in Lage Vuursche. Dit festival zal plaatsvinden op donderdag  14, vrijdag 15 en zaterdag 16 februari 2019. Een korte voorstelling die elke avond vier maal wordt gespeeld.

Een associatieve fysieke voorstelling waar thema’s als macht, heerschappij, onderdrukking en omkering door dieren(maskers) worden vertelt en verbeeld.
De voorstelling wordt gespeeld op locatie, in het bos in de buurt van het Koos Vorrinkhuis in Lage Vuursche.