Vreemd Hoofd speelt Out of the Box

Zaterdagavond  8 september, festival Kopje Cultuur in Steenwijk www.kopjecultuur.nl en op zondagmiddag 16 september in Noord Groningen

Gwapend met: een kist, vogelzaad, trekzak en gitaar bestrijden maskermaker Frans Krom en muzikant Bas van Domburg het gewone en wordt het rare gewoon.

Out-Of-The-Box is een montagevoorstelling voor volwassenen waar vreemde figuren als in een parade voorbij komen. Tijdens het maken vroegen de makers zich af hoe het toch komt dat iedereen die ook maar een beetje anders is een stickertje krijgt of als afwijkend wordt gezien. Daarom weg met het gewone en hulde aan iedereen die anders is! Maskertheater met een vleugje gypsy jazz. Bedoeld voor volwassenen maar geschikt voor iedereen vanaf 7 jaar.

Spel en maskers: Frans Krom

Spel en muziek: Bas van Domburg

Eindregie: Karel Klein Obbink

Website: www.vreemdhoofd.com

De wereld achter het Masker

Op uitnodiging van de Dante Alighieri in Groningen http://www.dantegroningen.nl/ organiseert het maskeratelier een theatrale lezing: De wereld achter het masker

Door: Frans Krom

Plaats: Munnekeholm 4, 9711 JA Groningen

Tijd: 19.30

Entreekosten: 3 euro

Maskers zijn prachtige objecten en kennen met hun sterke zeggingskracht een rijke historie. In de lezing ‘De wereld achter het masker’ neemt Frans Krom u op theatrale wijze mee in de wereld achter het Europese masker. Door diverse maskers live te demonstreren plaatst hij het ontstaan en het gebruik van maskers in een historisch overzicht. Hij zoomt daarbij specifiek in op de maskers uit de Commedia dell’Arte, een theaterstijl die een onuitwisbare invloed heeft gehad op het theater en op andere kunstdisciplines.

Dat Frans Krom tot één van dé commediaspecialisten van Nederland gerekend mag worden, wordt duidelijk zodra hij een masker opzet: er treedt onmiddellijk een indrukwekkende transformatie op. Bijzonder is bovendien dat hij ook als maskermaker uitgebreid kan ingaan op het vervaardigen van maskers. Meer lezen: flyer lezing de wereld achter het masker

 

 

Masker spelen als een spiritueel zelfonderzoek, Groningen

 

Deze workshop is alleen al bijzonder omdat het een over een langere periode plaatsvind. Zes avonden verspreid over zeven weken. Hierdoor is het mogelijk om ervaringen en inzichten tijdens een les opgedaan even te laten rusten en te verwerken voordat je weer in een nieuwe les stapt. Hierdoor is er de mogelijkheid om je echt te verdiepen en te verbinden met het spel van de maskers.

De nadruk in deze workshop ligt uiteraard op het spel en tegelijkertijd gebruiken we het masker als een instrument voor je spirituele ontwikkeling. Essentie van het maskerspel is namelijk dat wanneer je met een masker gaat spelen je gedwongen wordt om het wenselijke beeld dat je van jezelf laat zien opzij te zetten om ruimte te creëren voor de karakteristieke trekken van het masker. Immers, het masker is een gegeven. Dat verandert niet. Door de ruimte die door het opzij zetten ontstaat wordt het spel universeler, spiritueler. Door met maskers te werken neem je een schouwende attitude aan waarmee je zonder oordeel kijkt naar je mens zijn met zijn lichte en donkere kanten. Deze schouwende attitude maakt dat je je open stelt voor wat het masker over jezelf en over het spel van je medespelers te vertellen heeft. Dit leidt tot dieper zelfinzicht én tot een beter besef van de ander.

Data: 1, 8, 15, 22 juni en 6 juli 2017,
Tijden: 20.00 tot 22.30
Prijzen en adres zie de website van de poort
http://www.cursuscentrumdepoort.nl/