Maskers en theater zijn onlosmakelijk verbonden voor Frans Krom. Zijn eerste kennismaking met maskers vond plaats in het theater. Om zijn spel te verbeteren, besloot hij een opleiding te volgen aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Door het spelen met maskers, het geven van workshops en het maken van maskervoorstellingen, groeide het verlangen om zelf maskers te maken. Door studies in binnen- en buitenland heeft hij zich bekwaamd in de verschillende ambachtelijke technieken van het masker maken.
In zijn atelier in Amersfoort creëert Frans unieke en expressieve maskers. Bijzonder aan deze maskers is dat zij niet alleen exposeerbaar zijn, maar ook werkelijk draagbaar. Het maakt deze vorm van beeldende kunst origineel en dynamisch. Naast het ontwerpen en maken van maskers geeft Frans Krom lezingen door het hele land en speelt hij in voorstellingen die hij zelf maakt, of die door anderen worden geregisseerd. Het spelen met de (eigen) maskers is voor hem belangrijk om contact te houden met het werk dat hij maakt.

Als maskerspecialist stimuleert Frans Krom beginnende en ervaren theatermakers. Hij begeleidt, ondersteunt en adviseert theatergezelschappen die met maskers willen werken.
Wie kennismaakt met de maskermaker wordt getroffen door zijn bevlogenheid. Zijn kennis van de cultuurhistorische, expressieve en vormtechnische aspecten van het masker maken hem tot een interessante gesprekspartner voor mensen uit de theaterwereld en de kunstwereld. Een bezoek aan de galerie is dan ook zeer de moeite waard.

Curriculum Vitae sept 2019