Maskerspel workshop Clown en Commedia in maart 2016

Let op! Dit is een driedaagse workshop: 19, 20 en 26 maart 2016!

De Commedia dell´arte is een theaterstroom die in de 15 en de 16e eeuw in Italië is ontstaan als een toentertijd theatrale reactie op de samenleving. De toespelingen op actuele gebeurtenissen en personen vormden de basis van het toneelspel. De Commedia dell´arte noemen we ook wel de tonende speelstijl, het laat de dingen zien zonder oordeel of mening.
Het is het publiek die dit doet en niet de speler of het stuk.

De clown en de Commedia dell´arte gebruiken humor als middel om hun verhaal te vertellen. Ze spiegelen, via de lach, het publiek hun menselijke gedragingen voor met al hun hebbelijk- en onhebbelijkheden. En allebei gebruiken zij een masker. Is het masker van de clown de zoektocht naar neutraliteit, bij de Commedia dell´arte is het masker reeds gevuld met een karakter.

Wat ga je leren?
In de workshop leer je spelen met een karaktermasker uit de Commedia. In het leerproces kom je technieken tegen die je kunt inzetten voor je spelontwikkeling als clown.
In de techniek gaat het om: ontmoeten, overgave en creëren. Een ontmoeting met je masker, je publiek, je medespeler, etc. Het gaat er om, om de indrukken die in deze ontmoeting ontstaan te incasseren en je er innerlijk ten volle aan over te geven. Hier komen spelimpulsen uit voort waardoor je kunt gaan creëren. Het creëren is in het maskerspel een fysiek gebeuren: houding, stem en gebaar omdat de mimiek van het gezicht is verdwenen.

Werkvormen
Met improvisaties, uitspelen van spelscènes onderzoeken we de karakters van de maskers zodat we weten wie ze zijn. Een volgende stap is dat deze karakters worden gekoppeld aan het clownswerk. Tenslotte laat je in een klein groepje een presentatie zien waarmee we de workshop afsluiten.

3 Makersdagen met uiteraard veel humor, energie en zelfreflectie.

Voor wie?
Deze driedaagse is bedoeld voor: Ieder die zijn clownspel wil verdiepen door middel van Maskertechnieken.