Balinese maskers

Dankzij een bijdrage van het fonds voor podiumkunsten heeft Frans Krom een studiereis kunnen maken naar Bali, Indonesië. Tijdens deze inspirerende reis heeft hij vele ervaringen en inzichten opgedaan, die hij nu gebruikt in zijn werk. . Om zijn kennis en ervaring over het Balinese masker te delen, verzorgt Frans boeiende lezingen, waarin hij de Balinese maskers demonstreert en uniek filmmateriaal laat zien.

Tijdens zijn verblijf op Bali zag Frans Krom hoe bepaalde onzichtbare krachten, bijvoorbeeld ‘het Kwaad’, door middel van het masker een gezicht kregen. Dit heeft hem geïnspireerd om bepaalde mensbeelden als ‘de Zwijger’ en ‘de Profiteur’ ook een gezicht te geven.

Bij zijn vertrek heeft Frans Krom 10 mensbeeldtyperingen en schetsen als basis voor de vormgeving bij zijn leermeester en collega achtergelaten. Vervolgens zijn Ida Bagus Anom op Bali en Frans Krom in Nederland deze maskers vorm gaan geven.

Deze serie maskers over mensbeelden laat zien hoe twee maskermakers vanuit hun eigen culturele achtergrond een masker vorm geven. Beide series zijn in bezit van Frans Krom en zijn in de galerie te bewonderen.

Balinese stijl maskers te koop